شبکه بهداشت و درمان کازرون
آشنایی با انواع روغن ها و ویژگی های تغذیه ای/بخش اول
نقش اصلی چربی ها در بدن تامین انرژی است. از سوختن 1 گرم چربی 9 کیلوکالری انرژی تولید می شود، که بیش از 2 برابر انرژی حاصل از کربوهیدرات و پروتئین ها می باشد در این قسمت با سه نوع از روغن ها آشنا میشویم:
1-روغن سویا
این روغن به دلیل غیراشباعیت بالایی که دارد در برابر اکسیداسیون مقاومت کمی داشته و بنابراین به تنهایی برای حرارت دادن در دماهای بالا و سرخ کردن مناسب نیست و بیشتر به منظور پخت و پز و کاربرد دارد. روغن سویا در ترکیب با سایر روغن ها مانند آفتابگردان اولئیک بالا و انواع روغن های پالم، قابلیت استفاده به عنوان روغن سرخ کردنی را دارد در حال حاضر روغن سویا به تنهایی در بازار موجود نیست و به صورت ترکیب با روغنهای دیگر در روغن مخلوط وجود دارد.
موارد مصرف : پخت و پز، تهیه محصوالت نانوایی و و انواع سس.
2- روغن آفتابگردان
این روغن به طور طبیعی دارای اسیدهای چرب ضروری امگا6، امگا9، و منبع ویتامین E می باشد، فاقد کلسترول و اسید چرب ترانس است و نسبت به بسیاری از روغن ها اسیدهای چرب اشباع کمتری دارد. این روغن بطور طبیعی حاوی آلفا توکوفرول (ویتامین E) است. در کاهش کلسترول بد خون (LDL) و افزایش کلسترول خوب خون (HDL) موثر است
موارد مصرف : پخت و پز، تهیه محصولات نانوایی و انواع سس سالاد.
3- روغن کانولا (کلزا با اسید اروسیک پایین)
یکی از مهم ترین خصوصیات روغن کانولا اشباعیت پایین و اسیدهای چرب تک غیر اشباع نسبتا بالاست که عمده ترین اسید چرب تک غیر اشباع آن، اولئیک اسید است از دیگر مزایای تغذیه ای آن نسبت امگا6 به امگا 3 کمتر از 3 است که میزان کمتر اسیدهای چرب امگا 6 در مقایسه با امگا3 به کاهش خطر ابتلا بسیاری از بیماری ها مانند بیماری های قلبی-عروقی، سرطان، بیماری های التهابی و خود ایمنی کمک میکند
موارد مصرف : پخت و پز، تهیه محصولات نانوایی و انواع سس.
نازنین توکلی
کارشناس تغذیه و رژیم درمانی واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت شهید "پیرویان" کازرون
نظر دهید