شبکه بهداشت و درمان کازرون
آشنایی با روغن های خوراکی و ارزش تغذیه ای آنها /بخش سوم
روغن مخلوط
روغن مخلوط که توسط برندهای مختلفی تولید می شود. اکثرا ترکیبی از روغن های آفتابگردان، سویا و کانولا است. روغن های مخلوط از این جهت دارای ارزش تغذیه ای هستند که در فرمولاسیون آنها روغن های حاوی امگا 3 بالا مانند کلزا و سویا استفاده می گردد. بر همین اساس روغن های مخلوطی ارزش تغذیه ای بالاتری دارند که در فرمولاسیون آنها روغن کانولا با درصد بالایی استفاده شده باشد. در واقع پس از روغن کانولا که دارای ارزش تغذیه ای بالایی میباشد، استفاده از روغن های مخلوط نیز توصیه می گردد.
این نکته را در نظر داشته باشید که عمده روغن های مخلوط با بیش از 70 درصد آفتابگردان و 30 درصد سویا هستند، لذا همه روغن های مخلوط مناسب نیستند. برای مثال روغن مخلوط با 60 درصد کانولا و 40 درصد آفتابگردان بسیار ارزش تغذیه ای بالاتری دارد
روغن سرخ کردنی
روغن های سرخ کردنی که روغن هایی هستند که بصورت یک روغن یا ترکیبی از روغن های با مقاومت حرارتی بالا تولید می گردند. این روغن ها به شکلی فرموله می شوند که قابلیت حفظ پایداری و کیفیت را در طول مدت سرخ کردن داشته باشند.
با توجه به توضیحاتی که در طی این 3 بخش آورده شد بهترین انتخاب ها به تر تیب زیر خواهد بود :
روغن مناسب پخت و پز:
روغن کانولا ،روغن مخلوط، روغن زیتون
روغن مناسب سرخ کردن :
روغن مخصوص سرخ کردنی
روش های نگهداری انواع روغن ها و چربی ها
محیط خشک، خنک و دور از نور بهترین انتخاب برای نگهداری روغن ها است-
ظرف ها حتما دربسته باشند-
روغن مصرفی در ظروف شیشه ای تیره و کوچک نگهداری شود-
کره بسته بندی شده 1 الی 2 ماه در یخچال و 9 ماه در فریزر قابل نگهداری می باشد-
کره بازشده حداکثر تا 2 هفته در یخچال قابل نگهداری می باشد-
بهترین روش برای دور ریختن پسماند روغن :
ابتدا صبر کنید تا روغن کاملا خنک شود سپس آن را در بطری دربسته بریزید و در نهایت بطری را در سطل زباله بیندازید . یا اینکه پس از سرد شدن روغن ، آن را منجمد کرده در کیسه ای جداگانه بگذارید و کیسه را در سطل زباله بیندازید.
نازنین توکلی
کارشناس تغذیه و رژیم درمانی واحد بهبود تغذیه شبکه بهداشت و درمان کازرون
نظر دهید