شبکه بهداشت و درمان کازرون
بیشتر بدانیم/نان و سلامت بخش دوم
نان کامل
نان کامل از آرد کامل تهیه می شود. آرد کامل آردی است که از تمامی اجزای دانه گندم (اندوسپرم، سبوس و جوانه) پس از پوستگیری اولیه تهیه می شود. آرد کامل می تواند در تولید انواع نان و فراورده هـای آردی به کار رود و میزان سبوسگیری آن از 2% تا کمتر از 6% است.

فواید مصرف نان کامل
مطالعات نشان دادهاند که مصرف نان کامل با کاهش خطر بیماریهای قلبی، دیابت نوع ۲، چاقی و برخی سرطانها مرتبط است. فیبر موجود در نان کامل باعث بهبود عملکرد روده، کاهش کلسترول LDL و کنترل قند خون میشود ، همچنین، ویتامینهای گروه B و منیزیم نقش مهمی در متابولیسم انرژی و عملکرد عصبی دارند .
مصرف نان کامل باعث کاهش هزینه های درمان بیماری های قلبی و عروق، دیابت و برخی از سرطان ها شود و صرفه جویی اقتصادی برای مردم و نظام سلامت ایجاد کند .
نان سبوسدار
نان سبوس دار از آردی که از تمامی اندوسپرم و بخشـی از پوسـته و درصـدی از جوانه گنـدم تهیـه مـی شـود. ایـن آرد اغلـب در تولیـد نـان سـنگک کـاربرد دارد و میـزان سبوسگیری آن از 6% تا کمتر از 10% است .
باید توجه داشت که پاشیدن سبوس روی نان قبل از پخت، سلامت نان را کاهش میدهد و نان سبوسدار باید با آرد سبوسدار تهیه شود، نه با افزودن سبوس بهصورت دستی روی نان. چون سبوس حاوی فیتات است و اگر مرحله تخمیر را طی نکرده باشد مانع جذب آهن، کلسیم، روی، منیزیم میشود .
فواید مصرف نان سبوسدار
نان سبوسدار منبع خوبی از فیبر و مواد معدنی است. مصرف این نان با بهبود عملکرد گوارشی، کاهش یبوست و افزایش احساس سیری همراه است. فیبر موجود در سبوس گندم از نوع فیبر نامحلول می باشد که نقش اصلی در بهبود حرکات روده و پیشگیری از یبوست دارد.
نتیجه گیری: بر اساس مطالعات، نان کامل به دلیل حفظ ساختار طبیعی دانه گندم، گزینهای بهمراتب سالمتر و مؤثرتر در پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر است. نان سبوسدار نیز جایگزین مناسبی می تواند باشد، اما افزودن دستی سبوس بدون کنترل کیفیت، خطرات تغذیهای جدی دارد. هرچقدر میزان سبوسگیری آرد کمتر باشد میزان فیبر و فیتات آن آرد و نان پخته شده با آن بیشتر است لذا فرایند تخمیر صحیح و اصولی بر کیفیت و سلامت و افزایش ارزش تغذیه ای نان بسیار اهمیت دارد تا فیتات مانع جذب عناصر آهن، روی، کلسیم و منیزیم نشود.
نظر دهید